Business Intelligence is hot en happening, ook bij AFAS-gebruikers. Moet je er wat mee of juist helemaal niet? We komen soms organisaties tegen die roepen: ‘Ik wil dashboards’. Op de vervolgvraag: ‘waarom?’ komt dan soms geen (goed) antwoord. Ben jij wel klaar voor volgende stap in jouw organisatie? Embora heeft hét Business Intelligence volwassenheidsmodel ontwikkeld voor AFAS-klanten.
70% van de organisaties heeft (nog) geen maatwerk dashboards nodig
70% van de organisaties zou helemaal geen maatwerk dashboards moeten willen. Zeker niet als je werkt met AFAS. Vanuit de eenvoudige weergaven, standaard rapporten én standaard Qlik-dashboards kan een organisatie prima alle gegevens bij elkaar vinden.
Én dan heb je natuurlijk nog de organisaties die helemaal niet sturen op cijfers. De jaarrekening valt anderhalf jaar later een keer op de mat, zodat je achteraf kunt sturen terwijl je alweer anderhalf jaar onderweg bent. Alles gebeurt op onderbuikgevoel. In veel gevallen zal je onderbuik vaak genoeg leiden tot een positief resultaat, maar hoe weet je nu of je de goede keuze hebt gemaakt als je dat niet kunt meten?
Klop je bij ons aan voor hulp? Dan zullen we altijd eerst samen met jou toetsen of jouw organisatie er ook echt klaar voor is. Een dashboard kan nog zo mooi zijn, als het niet wordt gebruikt, dan is het waardeloos.
Volwassenheidsmodel
Ons volwassenheidsmodel is geïnspireerd door het data-maturity model van Gartner. Dit model gaat uit van 5 verschillende niveaus. Een mooi model, maar voor de meeste organisaties te abstract om echt toe te kunnen passen.

Bron: Gartner 2017
Het Gartner model is moeilijk te plotten op de meeste AFAS-klanten. In welke fase ben je nu echt? En wanneer ben je toe aan ‘volwassen’ inzicht? Wij hanteren 4 volwassenheidsfases:
Fase 1: Geen sturing
Fase 2: Analyses
Fase 3: Cockpits
Fase 4: Koploper
Fase 1: Geen sturing
Is jouw enige graadmeter het banksaldo aan het einde van de maand? Dan ben je nog niet echt bezig met de goudmijn aan gegevens die in AFAS zit. Voor deze groep klanten kunnen we een heel simpel advies geven: ga eerst werken met de standaard dashboard en eigen analyses in AFAS. Kijk hoe groot je orders zijn, welke klanten zijn terugkerend en hoeveel risicospreiding zit er in je afzetmarkten?
Fase 2: Analyses
Jouw organisatie heeft de eerste stappen gezet. Je hebt al een paar of tientallen analyses en rapporten gemaakt. Omzetcijfers per debiteur/marktgroep kun je met een paar muisklikken oproepen en je hebt grip op jouw orderintake. Het gaat goed, maar je bent nog vooral achteraf aan het analyseren.
Waarschijnlijk worstel je in deze fase ook ontzettend met het meekrijgen van de organisatie. We zien vaak dat er prachtige analyses staan, maar doordat het te veel handelingen zijn wordt er beperkt gebruik van gemaakt. Daarnaast beginnen de eerste uitdagingen rondom het centraal beheren van data en KPI’s te ontstaan. De ene analyse geeft aan dat de omzet 1.000.000,00 euro is, terwijl de andere 1.250.000,00 euro aangeeft. Welke klopt nu? En waarom?
Fase 3: Cockpits
De slag van analyses naar cockpits betekent vaak dat je aan het toveren bent in Excel. Je hebt één of meer Excel-goeroes rondlopen die de meest mooie cockpits maken en publiceren naar InSite. De organisatie kent de cijfers maar kan helaas niet inzoomen (downdrillen) in de logge Excel-bestanden. Een nieuw inzicht nodig? Dan mag de applicatiebeheerder direct weer aan de bak.
Waarschijnlijk heb je in deze fase zo veel cockpits draaien dat je het overzicht een beetje kwijt bent. Je hebt meerdere dashboards draaien op één KPI en je weet eigenlijk niet zeker of de definitie wel hetzelfde is... De Excel-bestanden worden steeds trager en trager. Het kan ook zijn dat je in deze fase al aan het pionieren bent met BI tooling. De koppeling is houtje-touwtje en als je een nieuw inzicht wilt maken ben je uren bezig.
Fase 4: Koploper
In fase 4 ben jij de koploper. Niet alleen koploper op de manier waarop jouw organisatie met data omgaat. Jouw organisatie maakt operationele en strategische beslissingen op basis van cijfers. Jouw organisatie doet het beter dan de rest in jouw branche.
De architectuur is op orde. Je hebt een goed fundament om jouw bedrijfsdata heen gebouwd, bijvoorbeeld BI Connect. Nieuwe data toevoegen aan het datamodel is een fluitje van een cent en je kunt zonder problemen meerdere keren per dag jouw data verversen. De toegang tot de dashboards is eenvoudig voor de medewerkers. Zij hoeven maar 1 keer in te loggen in InSite en daar vinden zij de dashboards waar zij toegang toe hebben. Medewerkers hebben alleen toegang tot de data waar zij bij mogen. Als ze toegang tot maar een deel van de data mogen hebben, is dit geautoriseerd op basis van de rollen en rechten in AFAS.

Meer weten over BI Connect van Embora?
De experts van Embora vertellen jou er graag meer over. We komen graag in contact.
Ook als je nog écht in fase 1/2 inzit, maar wel richting fase 4 wilt gaan bewegen zijn wij de ideale gesprekspartner. Dankzij de gecombineerde kennis van AFAS en business intelligence zijn wij in staat jou te helpen bij het data-volwassen maken van jouw organisatie!