Schrijf je uren in jouw organisatie? En wil je hierover snel en efficiënt kunnen rapporten? Dan is het gebruik van werksoortgroepen een no-brainer. Of je nou werkt met BI Connect, standaard dashboards of een old-school Excel-analyse, dat maakt niet uit. Werksoortgroepen geven je inzicht en helpen je centrale aansturing. Ondanks dat AFAS deze functionaliteit al een tijdje heeft, zien we nog te vaak dat dit niet is ingericht. Waarom zou je het dus wél gaan gebruiken?
Centrale aansturing van jouw inzicht
Mogelijk heb je in jouw organisatie tal van werksoorten ingericht. Een deel is intern, een deel direct en facturabel, een deel direct niet-facturabel, verlof en verzuim. Dit is een indeling waarmee je heel veel berekeningen kunt maken, zoals het percentage productiviteit of het percentage indirecte uren. Die indeling leg je vast in werksoortgroepen.
Totdat werksoortgroepen werden geïntroduceerd door AFAS was het best aanmodderen met goed inzicht. Een deel kon je doen op basis van integratiegroepen. Maar dat was niet altijd perfect, omdat dat juist voor de integratie naar financieel is, of juist met vrije velden, maar daar zat je dan weer een lange tijd mee vast, zonder eigen extra kenmerken te kunnen creëren.
Gevolg was dat je in iedere Excel-analyse de logica opnieuw aan het maken was. Met BI Transform – een onderdeel van BI Connect – konden we deze logica gelukkig centraliseren. Maar met de komst van werksoortgroepen is het nog makkelijker geworden!
Werksoortgroepen werken overal door!
Werksoortgroepen werken overal door. Dus ook in de dashboards die AFAS standaard meelevert, mega handig! De opbouw is eenvoudig. Je hebt 3 typen werkgroepen waaraan je jouw eigen werksoortgroepen kunt hangen:
- Direct facturabel
- Direct niet-facturabel
- Indirect

Slim opbouwen is eenvoudig rapporten
Door de werksoortgroepen slim in te delen, kun je snel rapporten. Door de indeling in AFAS vast te leggen heb je centrale aansturing voor alle dashboards die je maakt op uren.
Voorbeeld
Je hebt 3 standaard typen werkgroepen. Daaronder kun jij je eigen rapportage-indeling maken.

De indeling is natuurlijk vrij te bepalen, maar je kunt je voorstellen dat onder iedere werksoortgroep zomaar enkele werksoorten hangen. Op deze manier kun je dus snel analyses maken..
De KPI tabel
AFAS heeft de KPI-tabel beschikbaar gemaakt. In de KPI-tabel kun je jouw targets over operationele stuurinformatie vastleggen. In AFAS geef je uren- en euro-targets op voor de diverse werksoortgroepen. Voor de financiële targets gebruik je natuurlijk de budgetten binnen Financieel. Deze KPI-tabel integreert standaard in de AFAS dashboards. Sinds enige tijd is de KPI-tabel ook beschikbaar als GetConnector, waardoor je er ook in je Power BI-dashboards gebruik van kunt maken.
Aan de slag!
Wat houdt jou nog tegen om dit in te richten?
Heb je hulp nodig met de AFAS-inrichting van de werksoortgroepen, KPI-tabel of de dashboarding middels Power BI? Onze consultants staan voor je klaar. Onze consultants staan voor je klaar.